Ислямска държава отвътре - първото в България интервю с борец срещу ИД на тяхна територия

173378
Ислямска държава отвътре - първото в България интервю с борец срещу ИД на тяхна територия
Снимка: Мълчаливото изтребление на Рака

Проблемът "Ислямска държава", който от няколко месеца влезе изключително активно в най-големите световни медии и се превърна в тема и за България.

Един от най-големите експерти по Близкия изток е Руслан Трад. Г-н Трад е чест гост на рубриката "Колумнисти" на Actualno.com.

Днес, след мащабната акция на ДАНС в ромския квартал в Пазарджик, Actualno.com представя интервю на Руслан Трад с активист от град Рака в Сирия, смятан за столица на Ислямска държава.


Отскоро Абу Ибрахим ар-Ракауи има профили в социалните мрежи. Преди това използваше най-вече онези, през които действаше организацията му. Името на тази организация е "Мълчаливото изтребление на Рака" и представлява един от най-сигурните начини външен човек да научи какво се случва във вътрешността на "Ислямска държава".

Може да се каже, че активистите около Абу Ибрахим ар-Ракауи са единствената истинска опозиция срещу Ислямска държава (ИД) в Рака. Сирийският град се намира в североизточната част на страната и днес е по-известен като своеобразната столица на "Ислямска държава" - организацията, която, водена от Абу Бакр ал Багдади, обяви нов халифат върху територии от Сирия и Ирак. Въпреки че иракският град Мосул е най-големият в състава на териториите, контролирани от Ислямска държава, Рака е център на джихадистката групировка. Именно там се случиха едни от първите масови екзекуции още през 2012 година, когато градът падна в ръцете на ИД.

Давутоглу: Не може да има мир в Сирия, докато Асад е на власт

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви вчера, че в Сирия не може да има траен мир, ако президентът Башар Асад остане на власт, предаде ...

Абу Ибрахим ар-Ракауи не е истинското име на активиста. Няма и как да се разбере как наистина се казва, тъй като се предпазва по всякакъв начин, за да не попадне в ръцете на полицията на ИД, която го издирва - него, приятелите му и семейството му. Въпреки липсата на техника и външна подкрепа, активистите от "Мълчаливото изтребление на Рака" правят всичко възможно, за да съобщават на света за ставащото в техния град. Публикуват в сайта на кампанията (на английски и арабски), във Facebook, а отскоро и в Twiiter. В YouTube канал пускат кадри, които снимат от Рака и района.

Разговарям с Абу през Facebook, като изчаквам два дни преди да получа отговор и потвърждение, че е сигурно да комуникираме. Тъй като контролът в Рака е засилен, а ИД опитват да арестуват членове на организацията му, разговаряме в час, в който е възможно да осъществим контакт, без това да застраши живота на някой от активистите.

Според Абу Ибрахим ар-Ракауи, затворите на "Ислямска държава" в Рака се намират на същото място, подобно на килиите, използвани от режима. Килиите са подобни – дълги около осемнадесет метра и широки три метра. Затворът е пълен с престъпници – нарушили законите на Ислямска държава. Има достатъчно място, където затворниците да спят, но няма достатъчно храна, като им е позволено да излизат да поемат въздух веднъж вечерта. Често се извършват мъчения с електрически стол, камшици и изкуствено давене.

Разкажи ми повече за кампанията "Мълчаливото изтребление на Рака". Кой я започна и какви са трудностите? Как се съпротивлявате на Ислямска държава (ИД)?

Кюрдите почти отвоюваха град Кобани от "Ислямска държава"

Кюрдските сили за самоотбрана отвоюваха от групировката "Ислямска държава" (ИД) голяма част от северния сирийски град Кобани на граница...

Кампанията "Мълчаливото изтребление на Рака" беше подета от група активисти, които се обявяват против насилието и чиято цел е да изобличат зверствата, извършени от терористичната, екстремистка група "Ислямска държава" спрямо цивилното население на града. Площадите на свободата, от които започнаха протестите ни срещу Асад, се превърнаха в място за публични екзекуции, където телата на мои съграждани висят по оградите. Затова решихме да мобилизираме активисти във вътрешността на града, заедно с моите приятели - Абдул Азиз, Хоссам, Хани, Сармад, Хассан, Ахмад, Ибрахим, Фурат и много други, с които стартирахме и сайта си, където публикуваме актуална информация от Рака.

Решихме кампанията ни да се казва по този начин, защото вярваме, че сме арестувани и убивани в тишина. Оглушителното мълчание на света около нас за престъпленията на ИД, доведе до загубата на нашата скъпа приятелка и колежка Муатаз Ибрахим в първите дни на кампанията - ИД арестуваха Муатаз и я екзекутираха на централния площад. Но ние няма да спрем.

Целта ни е да хвърлим светлина върху тези жестокости, които остават пренебрегнати от всички останали страни. Ние сме независима новинарска страница. Не сме свързани с никоя политическа или военна групировка. Стремим се да представяме истината възможно най-обективно. Кампанията започна на 16 април, 2014 г., като основните проблеми са заснемането на видео или снимки. Причините са две - първо, ИД разполагат с камери за наблюдение навсякъде из града и второ, цивилните сили на ИД – батальонът "Ал Хансаа", разполага с агенти, най-често жени, изцяло покрити, които не могат да бъдат различени на улицата. Ако те хванат да снимаш, те залавят и след това съответните звена на ИД те екзекутират. Ние, обаче, си имаме свои способи да заснемаме, без да ни видят - не мога да ги споменавам от съображения за сигурност. Заради това, че заснехме и разпространихме зверствата, извършени от ИД, ние ги разгневихме и бяхме осъдени на смърт чрез прокламация, прочетена в джамията - обвиниха ни в богохулство, нарекоха ни вероотстъпници и, че трябва да умрем заради това. Всеки член на ИД е свободен да пролее кръвта ни на улицата, само защото си позволихме да разобличим техните престъпления.

Как изглежда животът под властта на ИД?

Нямаш право да пушиш или пиеш. Всички жени трябва да бъдат забулени. Всеки магазин трябва да плаща данък - тези, които не платят, се наказват. Батальонът "Ал Хансаа" следи жените, а полицията и специално звено от частите на ИД следят мъжете и пазарите. Има икономическа полиция също така. ИД могат да те арестуват и за най-малкия повод. Всеки, който се противопоставя на ИД или говори за неща, които са забранени за коментиране, се екзекутира. Никой няма право да записва видео или да прави снимки – ако те хванат, те убиват. Така че животът е доста тежък.

Когато отидох на първата си демонстрация с моите приятели срещу бруталния режим на Асад, не очаквах, че един ден ще стоим тук, говорейки за ада, вместо за красивата мечта. Имахме много причини да започнем протестите - излязохме на мирни демонстрации, носейки рози и скандиращи за повече права и достойнство. Но мечтата се превърна в ад, когато Ислямска държава дойде в Рака. Оказахме се притиснати между чука и наковалнята - от една страна Асад и неговия режим, а от друга - терористичните и екстремистки практики, наложени от ИД.

ИД са екзекутирали над 1400 цивилни за 5 месеца

Джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) са екзекутирали близо 1500 души в Сирия за пет месеца, откакто организацията обяви установяване...

Онова, което вие четете по вестниците, ние преживяваме всеки ден. Всичко се случи, защото революционните части загубиха срещу ИД - нямаха оръжие, нито международна подкрепа. Малко по малко започнаха и масови арести по улиците на града ни... В началото арестуваха активисти: Ибрахим ал Гази, Мохаммад Нур Маттар, д-р Исмаил ал Ахмад, Абдуллах ал Хюсеин, Абдуллах Халил, Муханна Хадж Убайд и много други. След това погнаха всеки, който има връзки с друга, различна от ИД военна формация.

ИД имат ли полиция, съдии? Tе имат ли собствени закони?

Да, има и Ислямски съд, и Ислямска полиция.

Какво мисли населението на Рака за управлението на ИД? Може би част от хората ги подкрепят? Всички бойци на ИД ли са от Сирия или са чужденци?

Хората не ги харесват изобщо, нито законите им. Но никой не смее да говори, за да не бъде наказан. Има много малък процент поддръжници – тези, които извличат директна полза от съществуването на ИД. Няма бойци от Сирия или арабските държави, които да подсилват войниците чужденци.

Как се промени живота в Рака след идването на ИД? Вярно ли е, че за много хора няма разлика между Асад и ИД?

Само за два месеца 1153-ма загинали в Кобани

Над 1100 души са загинали за два месеца при боевете в сирийския град Кобани. Това съобщи днес телевизионният канал "Скай нюз - Арабия",...

Асад и ИД са двете страни на една и съща монета – убийци и престъпници.

Семейството ти още ли е в Рака? Страхуваш ли се?

Да, все още сме в града и разбира се, че се страхувам – все пак съм човек.

Успешна ли е кампанията ви и получавате ли подкрепа от хора в Рака?

Да, в града има много хора, които ни подкрепят и възлагат надеждите си на нас.

Как могат да ви помогнат хората извън града?

Над 270 сирийски бойци хвърлиха оръжието

През последните 24 часа 272 бойци в Сирия доброволно предадоха оръжието си на властите, предаде САНА. Става дума за бойци от провинции...

Ако Западът иска да унищожи Ислямска държава, първо трябва да премахне Асад.

За автора на интервюто

Руслан Трад е един от малкото млади анализатори, които говорят задълбочено за проблемите на Близкия изток и как те могат да се отразят на България.

Той е сред номинираните за наградата "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет.

През последните няколко години Руслан Трад се занимава изключително с въпросите около ситуацията в Близкия изток и отразяването на събитията там върху страната.

Неговата организация "Форум за арабска култура" обръща внимание на проблема с бежанците и липсата на подготовка на държавата от 2012 година насам. Инициативата "Хуманитарна помощ за бежанците в България" е една от първите подобни акции, започнати от ентусиасти от Форума, сред които и Руслан Трад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю