"Истории от някога" - светлина за българските фантастика, фентъзи и хорър писатели

22555
"Истории от някога" - светлина за българските фантастика, фентъзи и хорър писатели

"Истории от някога" е нестандартен литературен формат, който веднъж месечно (винаги в понеделник) организира четене по предварително зададена тема в жанровете фантастика, фентъзи и хорър. Разказите трябва да отговарят на две важни условия – ограничение в обема (до 8 хиляди знака с разстоянията) и да отговарят на зададената тема. Десетина от тях биват допуснати за участие, а в края на всяко четене всеки човек от публиката гласува за разказа, харесал му се най-много. Така се определят тримата победители, които задължително четат на следващто събитие (е, за тях не можете да гласувате, но си заслужава да ги п/р/очетете)

Разговарям с организатора Николай Николов, за началото и детайлите, които може би дори на нас, участниците, ни убягват (Весислава Савова също е участник във формата - бел. ред.).

Тунио Зафер за Actualno.com: Облачните услуги са бъдещето в настоящето

IT индустрията безспорно е най-бързо развиващата се в България в последните години. Родните специалисти заслужено се нареждат сред на...

- Ники, въпреки че с теб се познаваме от сравнително дълго време, моля да се представиш накратко.

- Николай Николов-Козия. Пиша някакви работи и се занимавам с други работи. Родом от Стара Загора. Стар съм вече – цели тридесет и четири лазарника. Женен ;)

(Съпругата му се грижи за снимковия и видео материал от събитията - бел. авт. В.С.)

- Защо „Истории от някога”?

- Защото, макар и фантастични, историите от разказите на авторите със сигурност са се случили на друго място, в друго време и вселена. А ако още не са, ще се случат все някога.

Българското семейство, което обикаля света с яхта

Рано сутрин. Алармата ви подсеща, че поредният делничен ден, в който с мъка трябва да стигнете до офиса, е дошъл. А така ви се иска да ...

- Както всяко добро начинание, и това има своя история. Каква е предисторията на „Истории”-те?

- Първоначално се роди Facebook-страничката „Истории от всякога“, където публикувам мои авторски разкази и стихове. В края на миналата година в един разговор с приятели ми хрумна, че вече е време и почитателите на фантастичните жанрове да имат свой реален форум, а не да се събират на групи само в интернет. И ето, че от февруари месец тази година досега вече са налице девет събития на Историите, много разкази и все повече автори. Читателите могат да видят творбите, както и снимки от събитията тук: https://www.facebook.com/istoriiotnyakoga.

- Всеки месец събираш творци от тези деликатни, наричани от някои читатели „ъндърграунд”, жанрове. Не те ли е страх ;)? 

- Да, все пак може да изпълзи нещо гадно от страничките под микрофона (смее се). Няма от какво да ме е страх, напротив, радвам се, че се виждаме и се четем. Разбира се, не на всеки можеш да угодиш и съм сигурен, че някъде някой ни анатемосва здраво ;)

- И все пак, всеки месец усилена подготовка, броене на гласове, излъчване на победители. Не ти ли се е искало да се откажеш?

Дъщерята на Немцов се опасява от кървава революция в Русия

Жанна Немцова, дъщерята на убития руски опозиционер Борис Немцов, повдигна сериозни обвинения срещу президента на страната Владим...

- Да се откажа?! Аз едва започвам! Докато хората пращат разкази, четат си ги и идват тук дори и да не са написали история, никакво отказване! Приятно е да споделяме понеделник вечер заедно.

- Планираш ли развитие или разнообразяване на този формат, въпреки че като участвала в няколко четения, смея да твърдя - разнообразие не липсва?

- Планирам. С домакините от Bar Dak обмисляме допълнителни стимули за участниците, както и някои неща, които ще променят леко формата. Но всичко ще се прави, за да е по-интересно и весело на всички.

- Какво ти се иска да се промени на българския пазар по отношение на тези жанрове?

- Както всяко нещо, що е пазар, така и книжният се променя от фактори, независещи от самите автори. Погледнем ли преводната литература, ще забележим че фентъзито е наводнило книжарниците ни и като че ли хората го купуват, въпреки високите цени. Ако говорим за български автори в тези жанрове – хорър, фантастика, фентъзи – тук опираме до едно и също нещо: издателите ги е страх да рискуват с бг писатели. Залагат си на световните бестселъри и толкоз. Обаче в последните години хора като Явор Цанев от изд. „Гаяна“ показаха, че нещата могат да се случват. Явор подаде ръка на българските писатели, те на него – също. Колаборацията е налице, книгите се печатат. Пожелавам им и бързо тиражно изчерпване, защото виждам интереса на публиката към тях. Така че не смятам, че е възможна някаква драстична промяна на пазара, ала нещата лека полека вървят на добре. Както се казва, не винаги светлината в гората е от фенера на вещицата ;)

Блогърката Ади Василкова за Actualno.com: Чужденците се влюбват в България

Живея, за да пътувам и пътувам, за да живея – това казва за себе си Адриана Василкова, чийто туристически блог Sunshine.bg е изкл...

А сега, нека уточним и за читателите на Actualno. com, кога е следващото четене.

Kаня Вашите читатели на следващото четене на Истории от някога: 9-ти ноември (понеделник) от 19:30 в Bar Dak на ул. „Московска“ №3 (в София). Темата този път е „Девствената вещица“.

Автор: Весислава Савова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю