Кристфрид Тьогел: Положението тук е по-добро, отколкото настроението

13516
Кристфрид Тьогел: Положението тук е по-добро, отколкото настроението
Снимка: Колибри

Кристфрид Тьогел е клиничен психолог, роден в Германия. Авторът на „Фройд набързо”  е прецизен изследовател на научното наследство и архива на Зигмунд Фройд. Тьогел е и автор на редица публикации и книги, посветени на теорията на съня, историята на психологията, живота и епистоларното творчество на австрийския лекар и мислител. Днес Кристфрид Тьогел ще се срещне с любознателната българска публика в литературен клуб „Перото” от 19 часа. 

Преди това вижте мнението му по някои основни теми от работата му и ежедневието ни в интервюто му за Actualno.com.

Има ли теории на Фройд, с които не сте съгласен?

Да, разбира се. „Тотем и табу“ е една книга само с историческа стойност, според мен. Също така „Принципът на удоволствието“ е една от най-спекулативните, в които той свързва принципа на удоволствието със стремежа към смъртта, което според мен не е нещо, което е добре проверено емпирично. Това е чиста спекулация.

Теориите на Фройд имат и своята критика, защо?

Критиката към Фройд започва след публикуването на първите му трудове. Най-вече от страна на психиатрите и на университетите. Затова той създава т.нар. Таен комитет. В психиатричните теории има повече емпирични, експериментални, изследвания. При психоанализата самият Фройд не се е интересувал от статистическата, да събира много случаи и да ги проверява статистически. Той е смятал, че един случай, който е представителен за цялото човечество. Затова психоанализата е много уязвима.

Може ли мозъкът да ни излекува?

Да, така е. Има хора, които непрекъснато попадат в рискови ситуации. Психиката влияе, Фройд би казал -  това е нагонът към смъртта. Що се отнася до отношението към болестта, то човек може да се бори и може да влияе върху самото състояние на организма. Човек може да влия върху пулса, състоянието на кожата и е напълно възможно чрез тренировки да влияе на физиологичните си функции. Когато човек много иска да оздравее, психиката и мозъкът могат да въздействат върху тези процеси.

Малко след международния ден на жената, еманципацията лоша услуга ли изигра на жените?

Общо взето да, но ето, че в дискусията на ЕС се вижда, че искат закон 40% от бордовете на големи компании да се заемат от жени. Истината е, че в корпоративната култура не е прието жените да са на ръководни длъжности, за това има какво още да се желае.

Как бихте коментирали ситуацията с бежанската криза?

Ще я коментирам през погледа на Фройд.  Фройд е живял в Австро -Унгария една огромна държава с 20 националности без сериозни сблъсъци вътре в държавата. Защото австрийските кайзери са имали политика, която е „натискала“ хората, които са живели в тази държава да се приспособяват и да спазват общите правила. Една държава функционира по-добре, кого се спазват правилата. Например в Швейцария, където има най-много чужденци, там натискът е сравнително голям и по улицата не ти прави впечатление, че има толкова много чужденци. В Германия е различно, там няма такъв натиск. В Англия има цели квартали от чужденци, които имат паралелно общество, което не спазва законите. И ако Европа и големи държави като Германия с голям приток на хора с друга култура, то натискът те да се приспособяват към общоприетите норми трябва да е по-голям, от колкото е в момента. Иначе съм За свободното движение и смятам, че богатите държави трябва да дават малко повече от „тортата“ и на другите, а не да я държат цялата за себе си. Но това трябва да е подчинено на правила, които всички трябва да спазват.

Какво знаете за България?

Фройд набързо

Това е изключително полезна и достъпна книга, панорамен поглед върху личността и търсенията на създателя на психоанализата. Съдържа кр...

Живял съм няколко години в България. С удоволствие живеех тук, защото идвах от Източна Германия. И за мен това беше нещо, като емиграция на Запад. Докато пишех дисертацията си не ме пускаха на Запад, а тук в Националната библиотека имаше мемоарите на Троцки, по будките имаше западно-германски вестници , когато получих покана от Америка - ме пуснаха. Така че за мен това беше една свобода в сравнение с ГДР през 1978 г.

А днес?

Вече повече от 20 години не живея тук, но виждам, че някои неща се променят. Струва ми се, че положението е по-добро, отколкото настроението. От моята гледна точка на външен наблюдател виждам развитие.

Интервю на Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю