Таня Иванова от ДЕОС: Старателно се крие, че в София дишаме най-мръсния въздух в Европа

22967
Таня Иванова от ДЕОС: Старателно се крие, че в София дишаме най-мръсния въздух в Европа
Снимка: ДЕОС

Г-жо Иванова, защо решихте да се включите в листата на партия ДЕОС за местните избори? Какви са основните цели в програмата на ДЕОС?

Включих се в листата на ДЕОС, защото аз и колегите ми вярваме, че трябва да влезем в административните структури на управлението. Само чрез уличен натиск не може да се променят нещата у нас, а нуждата от промяна е крещяща. С граждански натиск може само да се спират или отменят решения, но не може да осъществяват дългосрочни промени. Последните се случват само чрез влизане в политиката. Затова и създадохме ДЕОС.

ЦИК разкрива най-много допълнителни секции за референдума в Великобритания, Испания и САЩ

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи държавите, местата, както и броя на избирателните секции, които ще се образуват допълнит...

Нашата програма е всеобхватна и подробна, анализира състоянието на града и проблемите му. Но трите най-важни неща в програмата ни са следните:

Първо, постигане на пълна прозрачност и отчетност в изразходването на огромния бюджет на София. Той е около милиард и половина лева, а никой не знае, например, колко са служителите в общината и какви са възнагражденията им, да не говорим, че общинските фирми публикуват отчети с огромно закъснение. Или да вземем сагата с ремонтите на улиците: Нормално ли е веднага след ремонт да се поправя току-що ремонтираното, което е с лошо качество, очевидно поради корупционни практики. Тук влиза и електронната община: Нима може в 2015 г. гражданите да чакат на опашки пред гишета за всевъзможни справки, когато всичко това отдавна вече би могло, но не в София, да се получи по електронен път.

Второ, оздравяване на градската среда. В София дишаме най-мръсния въздух в Европа и това старателно се крие от хората. Дължи се на факта, че градът е претъпкан с автомобили, повечето от които са с морално остарели и замърсяващи въздуха двигатели. Въпреки метрото, София си остава град на колите, задръстванията и мръсния въздух. Това трябва да се промени.

Третата ни главна цел е постигането на достъпна градска среда за всички – както за пешеходците (това значи повече и не така разбити тротоари), така и най-вече за хората с увреждания и майките с колички (време е да престанат мъките им с преминаването на кръстовища и подлези, да не говорим за почти невъзможното качване в градски транспорт на тези хора). Разбира се, това включва и отваряне на града за масов велосипеден транспорт, както вече става по цяла Европа.

По какъв начин ще се справите с бюрокрацията в общинската администрация? Каква е стратегията на ДЕОС? 

ДЕОС ще се борят за намаляване властта на общината и регулация в "ромските квартали"

Общината е лош стопанин. Така накратко Виктор Лилов, кандидат за кмет на София от либералната партия ДЕОС, коментира многото проблеми в...

Щом влезем в Общинския съвет, веднага ще поискаме преглед на административните структури и процедури. Ще настояваме за съкращения на процедури, разрешителни режими и всякакви препятствия, които стоят пред гражданите. Ще настояваме и ще се борим за практиката всички административни услуги да са на „едно гише“, а най-добре изобщо да не се ходи до гише, а да се получава исканата услуга по електронен път.

Ще искаме да се въведе стандарта за „мълчаливо съгласие“, вместо този за „мълчалив отказ“. Ако в даден срок общинските служби не са възразили на искането на гражданина, то следва да се счита за прието без повече той да се разкарва до общината.

Защо обръщате специално място в програмата си на предприемачеството? Какво е важно да се направи, за да има София по-благоприятен бизнес климат? 

В нашата програма е записано, че в София ДЕОС ще се стреми към достигане на „максимална свобода на икономическата инициатива с процъфтяващ малък и среден бизнес, облекчен от административен или друг натиск“. На развитието на предприемачеството в София обръщаме специално внимание, защото нашият град има огромен нереализиран потенциал: най-високо образована работна сила, концентрация на IT специалисти и относително лесен достъп до кредити. Но той сега не се използва достатъчно. Затова освен въвеждането на принципа на „мълчаливо съгласие“ ние искаме и да има ускорени процедури за формалностите по регистрацията и старта на всеки бизнес. Смятаме, че общинските служители следва да получат обучение и да имат базисна компютърна грамотност, правни знания и свободно да владеят поне английски език.

Необходимо е също така пълно преразглеждане на разрешителните и лицензионните режими, сега те са над 200 по данни на работодателските организации с цел облекчаване на бизнеса. Освен това ще се стремим към разкриването на колкото се може повече бизнес инкубатори.

Кандидат за кмет: Сред политиците ни има гейове, но го крият от страх

Български политици крият своята хомосексуална ориентация заради опасност от натиск и изнудване. Това заяви пред Дарик кандидатът за кме...

Какви политики ще следвате за улесняване на достъпа на жителите на София и гостите на града до Витоша?

В последните години става все по-трудно хората да стигнат до Витоша. Това е пълен абсурд. Затова ДЕОС изисква удобен обществен транспорт към планината, за въвеждане на автобуси за велосипедисти. Искаме Симеоновският лифт да се свърже с мрежата на метрото при бъдещата станция до големия магазин на ИКЕА. Свързване на билетните системи за лифтовете съоръжения и градския транспорт (напр. преференциални цени за тези, които ползват абонаментни карти и/или комбинирани билети за градския транспорт и лифтовете. Настояваме за възстановяване на така популярната преди въжена линия Княжево – Копитото.

Местните избори ще се проведат заедно с националния референдум, на който ще гласуваме за въвеждането на електронно гласуване. Каква е Вашата позиция за допитването до гражданите? 

Нашата позиция е твърдо „за“ въвеждането на електронно гласуване. То разширява демокрацията, защото дава възможност на стотици хиляди хора, които са с трудности в придвижването или тези, които са в чужбина, да гласуват. То е по-евтино, рязко намалява възможностите за измами и за купуване на гласове и изобщо в 21 век е редно да почнем да се държим и при гласуването като хора от този век, а не от по-предишния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю