Ваня Кастрева: Терминът "съжителство" присъства и в действащите учебни програми

17766
Ваня Кастрева: Терминът "съжителство" присъства и в действащите учебни програми
Снимка: БГНЕС

Цяла седмица скандалът "турско робство" превзе ежедневието на мнозина. Той тръгна като бурна вълна и премина много граници, като твърде бързо истерията замени фактите. Откъде тръгна всичко, защо се стигна дотук и имаше ли умишлен "взрив" на общественото мнение - представяме позицията на заместник-министъра по образованието Ваня Кастрева специално за Actualno.com. С оглед поисканата оставка на Тодор Танев като министър на образованието и на екипа му, самата Кастрева все още не знае съдбата си, защото всъщност министърът назначава само началника на кабинета си и главния секретар на Министерството на образованието и науката (МОН) - зам.-министрите се назначават от премиера.

Г-жо Кастрева, откъде тръгна скандалът с турското робство? Кой пръв каза, че се готви подмяна на термина "турско робство" със "съжителство", след като в предложението на МОН думата съжителство се появява в контекста какво трябва да знаят учениците след завършване на VI клас по история – да дават примери за съжителство на традиции на християните и мюсюлманите по отношение на празници, обичаи, облекло, храна?

"Скандалът" тръгна след пресконференцията на 27 януари 2016 година, когато експертите представиха проекта на учебните програми по История и цивилизации. Не мога да кажа кой пръв направи този некоректен "прочит", защото в публикувания проект за едномесечно обсъждане на учебната програма няма такъв текст нито предпоставка за подобна интерпретация. Учебната програма за шести клас е изготвена професионално и коректно.

Виждате ли конкретно вина в себе си за скандала? Каква?

Ваня Кастрева: Скандалът "турско робство" тръгна като представление на bTV*

Големият скандал от последната седмица в българското образование премина като вихър, но всъщност останаха и много въпросителни. За да х...

Професионална - не. Но тъй като става дума за ресор средно образование, нося политическа отговорност за запазване на коректния тон в обсъжданията и обществения "мир", доколкото това е в правомощията ми. Определено имаше недоразумение в прочита и значението на програмата, манипулация на обществените настроения, изострена чувствителност по темата, както и забавяне в комуникацията с обществото.

Считате ли, че този скандал беше предизвикан умишлено, за да се отклони вниманието на обществото от безпощадната оценка на Европейската комисия за съдебната ни система? Опита ли се според Вас някой да спаси Сотир Цацаров и определени членове на ВСС, като преобърне обществената енергия?

Отговорът и анализът, който искате от мен е работа на политолозите и публицистите. Моята работа е в областта на образователния мениджмънт. Не бих влязла в чужди води, макар че това е обичайна практика у нас.

Има ли връзка между скандала и осигурените 1,3 млрд. лева за образование и наука до 2020 година от ЕС? Някой реши ли, че министър Танев е неудобен, защото не разпределя "правилно" тези пари?

На този въпрос най-добре вероятно може да отговори професор Танев като министър на образованието и науката. В ресор средно образование се създават и прокарват политики за подобряване качеството на училищното образование, а не се разпределят пари.

Историци: Най-правилният термин е "османско владичество"

Терминът „съжителство“ не може да замени „владичество“ и нито един сериозен учен не е предлагал или мисли нещо ...

В сегашната учебна програма съществува ли терминът "съжителство" по отношение на периода ни под турско робство? В какъв контекст съществува, кой го въведе?

От многото говорене в публичното пространство стана ясно, че обществото не знае какво е учебна програма. Тя е "ръководство" за учителя – какви теми следва да разработи в часовете си и какво трябва да знаят учениците. В действащата учебна програма за V клас, утвърдена през 2004 година (бел. ред. - тогава на власт е Симеон Сакскобургготски), която касае мрачния период на османското владичество, към темата "Българското общество" е записано като един от очакваните резултати, че ученикът следва "да разбира значението на толерантността за съжителството между хората".

В действащата учебна програма за VI клас в темата за "Българското общество през ХVІІІ – ХІХ век - Възраждане" също е изведен и акцентът за "съжителството с другите – турци, евреи, роми, арменци и другите обособени общности", като се очаква "учениците да оценяват съжителството между различностите като ценност".

И двете учебни програми са обвързани с държавните образователни изисквания за гражданско образование. Действащите учебни програми са разработвани между 2000 и 2004 година при министрите Димитър Димитров, Игор Дамянов и Владимир Атанасов. Учебните програми за прогимназиалния етап са утвърдени от министър Владимир Атанасов през 2004 година. Влизат в сила поетапно – от 2006/2007 учебна година в пети клас, а в следващите години – в шести, седми клас. Тогава са одобрявани и действащите към момента учебници, които се цитират в публичното пространство.

Патриотичният фронт говори с министър Танев само няколко часа преди премиерът да му поиска оставката. След разговора Патриотите поискаха Вашата оставка, оставката на Мюйесер Солак и на Евгения Костадинова. Защо беше отправено това искане според Вас? Мислите ли, че някой от трима ви е виновен за избухването на скандала "турско робство"?

Турското робство - вечното оправдание за провалите

"Турско владичество", "робство" или "съжителство"? Скандалът със съдържанието на учебниците ефикасно успя да отклони вниманието от исти...

Сигурно Патриотите имат своите мотиви да поискат тези три оставки – аз лично не съм запозната с тях.

Пропускайки мотивите, които за мен са неясни, ще говоря само с факти. Няма подмяна на термина "турско робство" със "съжителство" – това са два различни термина. Учебната програма е написана коректно. Тези факти ги потвърдиха видни български историци, за което им благодаря. Часовете по история са увеличени. Доказателството за това е утвърдения нов учебен план, който все още не е влязъл в сила. Това обаче се доказва и от искането на географите, които проявиха желание да имат часове колкото историците.

Мъти ли някой водата в МОН и ако това е така, защо досега не предприехте решителни действия, за да се противопоставите на тази "подривна дейност"?

Аз мога да отговарям само за ресора, който представлявам, и отговорът ми е не. Нека припомня, че съм заместник-министър и мога само да предлагам на министъра. Решенията са вземат от него.

В публичното пространство се прокарат внушения за несвършена работа на екипа, за забавено утвърждаване на държавни образователни стандарти, което по никакъв начин не отговаря на истината. Спекулира се със срокове. Как да започне публичното обсъждане на стандартите преди или успоредно с приемането на Закона за предучилищно и училищно образование – нали в пленарна зала последна е думата на народните представители и може да има съществена промяна? Пример – в проекта бе предвидено законът да влезе в сила през следващата учебна година едновременно за учениците от І, V и VІІІ клас. Народните представители в зала приеха това да стане само за І и V клас. И моля това да не се приема като оправдание, това е ограмотяване и следва логиката и правната обвързаност на документите. За няколко месеца трябва да се даде ход на приетия от Народното събрание нов Закон за предучилищното и училищното образование. Това не е ремонт, това е нов цялостен градеж на системата, разписан от народните представители. В рамките на своите правомощия съм предприела всички възможни действия да пресечем рисковете за системата. Ако искаме промяна, трябва да сме готови за нея – първо с нагласата за промяна на статуквото, с отдадеността и интензивността на работата.

Не искам детето ми да расте индоктринирано, че сме били роби

С тези думи бившият икономически и енергиен министър Трайчо Трайков коментира скандала в образованието с термина "турско робство". Иск...

И Божидар Димитров, и Красимир Каракачанов заявиха, че в МОН има хора, които работят да се изтрие българската родова памет, като за това им плащат чужди организации. Какъв е Вашият коментар по въпроса – има ли такива хора според Вас?

Не зная за такива хора и не участвам в конспирации на "чужди организации" за "изтриване на българската памет". Ако някой пише или участва в такива сценарии – това е негов, но и сериозен обществен проблем.

Политическото говорене обаче често е далеч от фактологическото. И двамата уважавани и от мен господа, известни със своето силно патриотично говорене и действия, нямат моралното право и никакво основание за такива внушения. В случая в явната покана на фондация "Америка за България" да помогне на представители на училищното образование, включително на заместник-министъра, да посетят световното изложение за образователни технологии в Лондон, те заподозряха диверсия, световен заговор за изтриване на българската идентичност?! Това е несериозно и опасно изместване на действителността, манипулиране на общественото мнение на струната на патриотичната загриженост. Спомената фондация вече години наред само помага на българското образование не просто чрез отворения прозорец на добрите световни практики, а и чрез реални инвестиции за подобряване на училищната среда. Знаят ли господата колко талантливи български деца разнасят славата на българското средно образование, пътувайки по международни олимпиади и състезания с подкрепата и на тази фондация? Както всички меценати те даряват и помагат без комерсиални цели. Етиката изисква на доброжелателния дарител да се каже поне: "Благодаря". А какво направи всеки един от нас за доброто на българското училище и българските деца?

От кого конкретно като имена и с каква идея бяха предложени новите учебни програми и съответно - решението повечето общообразователни предмети да отпаднат за изучаване в 11 и 12 клас? Как тези предложения добиха официозност и бяха поставени от МОН за обществено обсъждане?

В министерството това е отговорност на специализираната дирекция "Образователни програми и образователно съдържание", която разработва учебните планове и учебните програми по всички учебни предмети. Всички предложения се обсъждат на експертно ниво и публично, и впоследствие министърът на образованието и науката ги утвърждава. Тази дирекция се ръководи от г-жа Евгения Костадинова и естествено е в ресор "Средно образование", за което отговарям аз като заместник-министър. Експертите по предмети работят заедно с представители на висшите училища, учители и експерти от регионалните инспекторати по образованието.

Танев още не е говорил с Борисов за оставка, обвини в режисура за скандала "турско робство"

До този момент не съм говорил с премиера Бойко Борисов, нямам насрочена среща с него. Това заяви образователният министър Тодор Танев. ...

На всички отдавна е известно името и на г-жа Радостина Николова като ръководител на екипа, разработил учебната програма по История и цивилизации. Учебният план и учебните програми прилагат философията на Закона за предучилищното и училищното образование, като конкретните формулировки и хорариум часове са утвърдени от министъра на образованието и науката след публичното им обсъждане. Проектите на документи задължително се публикуват предварително и на сайта на Министерството на образованието и науката. И в настоящия момент те могат да бъдат намерени, както в рубриката "Проекти на документи", така и в "Нормативни актове".

АБК вече внесе жалба срещу заповедта за старт на процедурата по изготвяне на нови учебници за I и V клас за учебната 2016 – 2017 година. Според Вас тази жалба ще доведе ли до отлагане на реформата в учебните програми? И въобще очаквате ли сега реформата да бъде спряна, след като има искане от БСП следващата сряда (3 февруари) да се внесе специален законопроект за спирането им?

Тази жалба на Асоциация "Българска книга" не е свързана с учебните програми, а касае само процедурата по оценяване и одобряване на проекти на учебници и учебни комплекти за I клас и V клас. Цитираните учебни програми бяха публично обсъдени и впоследствие утвърдени със заповед на министъра на образованието и науката на 17 декември 2015 година.

Спирането на реформата в училищното образование може да бъде само решение на Народното събрание. Не мисля, че това ще стане факт.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю