Виктор Лилов: Мечтая да живея в град, в който мога да се придвижвам свободно

38976
Виктор Лилов: Мечтая да живея в град, в който мога да се придвижвам свободно
Снимка: ДЕОС

Виктор Лилов, кандидат за кмет на София от Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС), говори пред Actualno.com за целите и приоритетите в програмата на ДЕОС, нуждата от положителна промяна в развитието на столицата и необходимостта от по-зелена и отворена политика в бъдещето на града.

Г-н Лилов, Вие сте кандидатът за кмет на София от ДЕОС – партията, която, както казвате, е истинската либерална партия и антикорупционната партия на България. Какви са основните цели програмата на ДЕОС?

Плевнелиев: Ако партиите бяха приели и трите въпроса за референдума, купеният вот нямаше да е фактор

Ако политическите партии бяха приели и трите въпроса за референдума, купеният вот нямаше да бъде вече фактор. Това каза по повод рефере...

Виктор Лилов: Ако трябва да кажа в няколко думи най-важните, то те са прозрачно управление на публичните финанси, като основен тук инструмент е електронната община, която е също наша цел, както и редовни тримесечни отчети на общинските фирми, включително и тези с миноритарно участие на общината. На трето място, но не защото е по-маловажна, наша цел е опазване на здравето на жителите на града, особено по отношение на силно замърсеният въздух в града, резултат най-вече на неадекватното планиране в сектора на транспортната организация и достъпната среда. Тези три приоритета са достатъчно ясна декларация, че поставяме хората в центъра на политиките ни по управление на града.

Според Вас в каква посока трябва да се развива столицата?

Виктор Лилов: Мечтая да живея в град, в който мога да се придвижвам свободно, без да се притеснявам за здравето и живота си заради мръсния въздух и липсващи или недостъпно светофари, град в който мога да спортувам, град, в който знам, че сигурността ми и тази на моите приятели, на възрастните ми родители е гарантирана в много висока степен. Град, в който човек се чувства свободен. Според мен потенциалът за развитие на града в посока северните склонове на Витоша практически е изчерпан за сметка на районите пред южните склонове на Стара планина. Столицата има потенциал за развитие и без да се разширява, но за това е необходима визия, цялостна концепция, каквато в момента отсъства. Квартали близо до центъра са занемарени, индустриални зони - изоставени. Това са признаци на управленска немощ и липса на перспектива за това каква искаме да е столицата ни след 10 или 20 години.

Ако станете кмет, какво ще е първото нещо, което ще промените?

Виктор Лилов: Има три остри проблема, занемарени от сегашната управа, които трябва веднага да почнем да решаваме – първо, непрозрачното управление, особено в частта на общинските фирми, тук добавям и обществените поръчки, за които има основателни подозрения, че са с предизвестени победители; вторият е замърсеният въздух и необходимостта от промяна на политиката в транспортния сектор с акцент върху ниско емисионния обществен транспорт; третият е стартиране на процес за регулация на гетата и включването им в живота на града чрез подобрен достъп до обществения транспорт, културата и социалният живот като цяло.

Таня Иванова от ДЕОС: Старателно се крие, че в София дишаме най-мръсния въздух в Европа

Г-жо Иванова, защо решихте да се включите в листата на партия ДЕОС за местните избори? Какви са основните цели в програмата на ДЕОС? В...

Как смятате да разгледате проблема със задръстванията в София и мръсния въздух?

Виктор Лилов: Общественият транспорт трябва да стане по-привлекателен за жителите на града - с по-малки интервали на движение. Тарифирането трябва да бъде преразгледано, така че абонаментните карти с цените си да станат по-привлекателни за гражданите от еднократните билети. Общината е нужно да замени дизеловите автобуси с такива на метан и значително да увеличи релсовия транспорт. Част от мерките са на национално ниво и са свързани и с промяна в начина на формиране на данъка за моторни превозни средства (МПС), като автомобили със сертификация Евро1 и Евро2, които с голямото количество изгорели газове замърсяват силно въздуха, да бъдат обложени значително повече от новите автомобили. Може да се мисли и за общинска програма с ваучери за стимулиране на подмяната на остарели МПС.

ДЕОС обръща особено внимание на културата, а Вие сте човек, идващ от културните среди. Каква е Вашата визия за културното наследство на столицата и върху какви проблеми ще се фокусирате?

Виктор Лилов: Големият провал в културната политика на града беше провалът на кандидатурата на града за европейска столица на културата. Анализ на причините за този неуспех не беше направен и съответно отговорните за това хора не поеха своята отговорност за случилото се. Културата е мощен инструмент за приобщаване, затова от изключителна важност е гарантирането на равен достъп до култура както в центъра, така и в периферията на града.

Културното наследство е част от идентичността на София и за мен е обидно, когато места превърнали се в символ на града, стават жертва на объркани концепции, липса на визия и дори ако щете признак на комплекси за малоценност. Автентичният облик на града се замества с бутафория, имитираща Рим или Париж. На нас много ни се иска да имаме Колизеуми и Луври, а унищожаваме сгради с блестяща сецесионова и баухаус архитектура. Ужасяваща гледка е псевдореставрацията с речни камъни в ларгото на града, напомняща повече за декоративен зид в механа, отколкото на автентични останки от ранновизантийска архитектура. Не мисля че е редно сегашният заместник-кмет по културата да продължи мандата си след провалената кандидатура на София за културна столица на Европа, състоянието, в което се намира културното наследство на столицата и поредицата от бутафория и кич, която благодарение на неговите действия или бездействие бе изсипана в историческия център на града.

Министерството на културата щяло да се съобрази с всички експертни оценки за "Къщата с ягодите"

Министерството на културата не е взимало решение по инвестиционния проект за къщата на ул. Сан Стефано 6. Тя е паметник на културата с ...

Вие имате либерални възгледи и сте изказвали ясна позиция относно правата и свободите на всички български граждани. Как си представяте София като град без "отлъчени" заради етнос, религия или сексуална ориентация? Какви политики ще следвате?

Виктор Лилов: Политики на приобщаване, гетата в града са символ на изключването, отхвърлянето. Това важи както за ромската общност, така и за хората търсещи убежище. Местната власт може да помогне много чрез информационни кампании, чрез целева подкрепа за културни и социални инициативи на представителите на тези общности. Наскоро бях в Тел Авив по време на прайда. Събитието бе открито от кмета на града, а в шествието се включиха над 120 хиляди души. Освен символ на приобщаваща политика, това събитие е притегателно за над 400 хиляди туристи, дошли специално за празника. От приобщаващи политики може реално да се печели и те са част от концепцията за устойчиво развитие на града. Подобни политики имат и много позитивни странични ефекти, като например значително по-добра сигурност за жителите и гостите на града.

Вярвам, че София има потенциала да се превърне в зелената столица на Европа, но за да стане реалност това имаме нужда от радикална промяна, която да постави хората в центъра на политиката, в центъра на управлението на града.

Защо има хора, които вярват, че електронното гласуване ще направи купуването и продаването на гласове по-лесно?

Виктор Лилов: Разбирам тези притеснения много добре, макар и те да нямат пряко отношение към електронния вот. Това е така, защото дали някой ще си продаде гласа или не, не е технологичен проблем и не може да бъде решен по технологичен път. Това е проблем на отсъстващото правоприлагане и показва колко ниско е доверието на хората в системите на МВР и съдебната власт. Защото те са призвани да се справят с този проблем и не само, че вече над десетилетие не успяват, но и проблемът се задълбочава. На всички тях искам да кажа, че какъвто и метод на гласуване да имаме, той няма да промени нищо в купения или корпоративния вот, ако правоприлагащите ни органи не са способни да се справят с него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю